- 1964
- 1966
- 1969
- 1981
- 1986
- 1988
- 1989
- 1990
- 1991
- 1994
- 1995
- 2006
- 2008
- 2009
- 2010
- 2013
- 2014
- 2018
- VANDAAG
-
1964
In 1964 bouwt Gerard op 19 jarige leeftijd zijn eerste kas vlakbij zijn woning aan de Noordbeemderweg in Velddriel. Hij besluit zijn kas te vullen met aardbeienplantjes aangezien de handel in aardbeien een goede reputatie heeft. Al snel begint Gerard te denken aan uitbreiden, omdat de aardbeienteelt inmiddels goed loopt start Gerard op dezelfde locatie met tomaten.
“Ik besloot mijn eigen kas te vullen met aardbeienplantjes, aangezien de handel in aardbeien een goede reputatie had.”
-
1966
In 1966, het jaar dat hij met zijn vrouw Corrie van Oers trouwde, ging de verdere uitbreiding van de glastuinbouw in een gestaag tempo door. Op een gegeven moment was er sprake van ongeveer 8000 m2 aan kasoppervlakte. Behalve dat Corrie meehielp met plukken, was ze ook medeverantwoordelijk voor de aansturing van het geheel. Alsof dat nog niet genoeg was, zorgde ze er ook nog eens voor dat thuis de boel draaiende gehouden werd. Daardoor had Gerard zijn handen vrij om zich onder meer op de handel te richten. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat was Corrie druk in de weer, zodat er voor haar weinig vrije tijd overbleef. Deze taakverdeling zorgde ervoor dat zij een hecht team vormden waarbij de uitgestippelde koers zich richtte op de kwaliteit en niet zozeer de kwantiteit. “De aardbeien en tomaten waren prima. Ik wist precies welke het lekkerst waren. Maar ja, over dat soort wetenswaardigheden beschikt in feite iedere kweker die z’n vak serieus neemt,” vertelt Gerard over zijn kwaliteitscontrole.
-
1969
In 1969 komt Gerard als kweker voor het eerst met champignons in aanraking. Dit zodat er een aanvullende kasstroom ontstaat naast de seizoensgebonden tomaten- en aardbeienteelt, die op dat moment al is uitgegroeid tot een kasoppervlakte van 8000 m². In de Veersteeg in Kerkdriel krijgen 2 champignoncellen van 200 m² gestalte, die kort hierna worden uitgebreid naar een totaal van 6 stuks.
-
-
1981
In 1981 dient de volgende uitbreiding van de champignonkwekerij zich aan. Er wordt in Heeswijk-Dinther een champignonkwekerij van 7 cellen overgenomen. Een mooie kans nu de handel in champignons floreert.
-
1986
In 1986 wordt een nieuwe kwekerij van 4 cellen gebouwd aan de Veersteeg in Kerkdriel. Ook deze kwekerij wordt snel uitgebreid naar 6 cellen om in te spelen op een toenemende vraag naar champignons.
Halverwege de jaren tachtig treden hardnekkige virus problemen op in de teelt met ingekocht champignonsubstraat en binnen enkele jaren herhaalt dit probleem zich voor de tweede keer, een tegenslag die op de toekomst van ons bedrijf een grote impact heeft: dit overkomt ons geen derde keer meer! Er ontstaat de drang om zelf doorgroeit substraat te produceren. In Nederland bevind deze materie zich echter nog op onontgonnen terrein. Om de noodzakelijke kennis op te bouwen over het proces en product wordt zoon Jan in de zaak betrokken en bij hem wordt dan ook meteen een belangrijke taak weggelegd.
-
1988
Twee jaar later op 4 augustus 1988 gaat eindelijk de schop de grond in aan de Oostenbroekweg in Velddriel voor de allereerste tunnels voor de productie van fase 3 substraat . Deze tunnels vormen de basis van het huidige substraat bedrijf zoals het er vandaag de dag staat.
-
1989
Op 18 augustus 1989 is het dan zo ver, het memorabele moment waarop het langverwachte eerste doorgroeide substraat uitgeleverd wordt aan de eigen kwekerij. Deze mijlpaal vormt het vruchtbare begin voor de groei van ons familiebedrijf die hierna zal volgen.
-
1990
Omdat er sprake is van een sterk toenemende concurrentie in de markt voor tomaten besluit Gerard te stoppen met de teelt. De voornaamste reden hiervoor is ons nieuwe tunnelbedrijf aan de Oostenbroekweg, die alle aandacht opslokt. Meerdere broedrassen doen hun intrede waardoor er aan uiteenlopende vragen van klanten kan worden voldaan. Inmiddels is de productie van fase 3 substraat dan al verhoogd naar 1200 ton per week.
-
1991
In een rap tempo neemt het aantal klanten toe, waarmee we al snel voor nieuwe keuzes komen te staan. De champignonkwekerijen in Heeswijk-Dinther en aan de Veersteeg in Kerkdriel worden verkocht om ons nog verder toe te leggen op de productie van substraat.
-
1994
Deze keuze werpt al snel zijn vruchten af, het regionale karakter verdwijnt en in 1994 wordt de eerste levering champignonsubstraat geëxporteerd naar buurland België. Ook Duitsland volgt spoedig als tweede export bestemming.
-
1995
Opmerkelijk genoeg blijft de aardbeienteelt nog tot 1995 een rol spelen in het leven van Gerard. Na méér dan dertig jaar nemen Gerard en Corrie afscheid van de geliefde aardbeien waarmee zij de eerste stappen in het ondernemerschap hebben gemaakt. Een stap die in 1998 wordt opgevolgd door de afbraak van het tuinbouwbedrijf.
Een stap die in 1998 wordt opgevolgd door de afbraak van het tuinbouwbedrijf.
-
2006
Eindelijk gaat de schep de grond in voor een nieuwe indoor fase 1 fabriek waar al 2 jaar lang de vereiste vergunning voor klaar ligt. Allereerst wordt vorm gegeven aan een indoor ontvangsthal die in ditzelfde jaar nog wordt opgeleverd. Daarnaast wordt de ruimte voorbereid voor 12 bunkers van 57 meter lang. Tevens worden er nieuwe tunnels gerealiseerd waardoor de output van fase 3 substraat wordt verhoogd naar 2500 ton per week. De volledige ingebruikname van de fase 1 faciliteit vindt uiteindelijk pas plaats in 2009 nadat de gelederen rondom de toekenning van de vergunning definitief tot rust zijn gekomen.
-
2008
In 2008 wordt de afzetmarkt voor het eerst overzees uitgebreid richting het Verenigd Koninkrijk. Deze markt bloeit op onder invloed van schommelende wisselkoersen.
-
2009
In 2009 worden de aflevermogelijkheden uitgebreid met de intreden van een verpakkingslijn. Door het substraat te verpakken in pakketten wordt het werkterrein verder uitgebreid tot wereldwijde overzeese export. In ditzelfde jaar doet ook het biologische substraat zijn intrede om hiermee in te spelen op een toenemende vraag naar biologische geteelde gewassen in Europa.
-
2010
Er voltrekt een ware ramp waarbij het mechanische oogstteeltbedrijf van neef Johan Hooijmans door brand volledig wordt verwoest. Er komt hiermee abrupt een einde aan een periode van 41 jaar waarin de champignonteelt als vak centraal staat binnen onze familie. Het snel groeiende substraat bedrijf doet ons besluiten om ons vanaf nu volledig toe te leggen op de productie van het substraat. Johan die al betrokken is bij de nieuwe verpakkingslijn gaat zich richten op innovatie.
-
2013
In 2013 vindt de uitbreiding van 3 nieuwe fase 1 bunkers plaats en hiermee wordt het totaal aantal naar 15 getild wat garant moet staan voor een capaciteit van 10.000 ton fase 1 substraat per week. Hiermee zij wij uniek in onze soort. Tevens wordt door de bouw van nieuwe tunnels de output verhoogd naar 3000 ton fase 3 substraat per week.
-
2014
In 2014 bestond Hooymans Substrates 25 jaar. Een mijlpaal waarbij uitgebreid stil is gestaan in de vorm van een jubileumweekend, met symposium, maar een feestelijke avond. Een succes en mijlpaal waar we met trots en mooie herinneringen op terugkijken.
-
2018
Na diverse “kleinere” uitbreidingen wordt een nieuw blok van 10 tunnels voor het doorgroeien van fase 3 substraat gerealiseerd. Deze tunnels zijn voorzien van de modernste technieken en hiermee wordt de output verhoogd naar 3500 ton fase 3 substraat per week.
-
VANDAAG
Hooymans Substrates is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote internationale speler in de markt van champignonsubstraat met klanten op ieder continent. Dat we zouden uitgroeien tot een bedrijf van deze omvang hadden we zelf ook niet verwacht. Jaren van volharding, leren en verbeteren hebben geleid tot het succesvolle product waar we onze klanten vandaag de dag wereldwijd mee bedienen. Een continue drang naar verbetering, en het luisteren naar de wensen van onze klanten vormen de drijfveer van onze werkwijze. Alle neuzen wijzen hier dezelfde kant op en binnen alle onderdelen van het bedrijf zie je deze gedrevenheid en daadkracht terug. Wij spelen voortdurend in op innovaties en ontwikkeling die de sector doormaakt en willen samen met onze afnemers en partners verder bouwen aan de toekomst. Een toekomst met speelruimte voor uitbreidingen en die wij positief tegemoet ziet, want de champignon wint wereldwijd aan populariteit en dat is niet vreemd want ze zijn lekker, gezond en veelzijdig te gebruiken.