heading_substraten

KNOWLEDGE

IS OUR MOST IMPORTANT

INGREDIENT

HET SUBSTRAAT

Succesvol champignons telen begint bij de basis, het substraat. Al sinds 1989 ontwikkelt Hooymans Substrates hoogwaardig substraat om champignons en diverse andere rassen te telen.

De basis van champignonsubstraat bestaat uit 5 grondstoffen (paardenmest, kippenmest, stro, gips en water). Het ingrediënt dat ons product ook daadwerkelijk hoogwaardig maakt is onze kennis. Jaarlijks verwerken wij meer dan 200.000 ton organische reststromen tot substraat. Dit proces verloopt in fasen waarbij dit resulteert in de fase 1, fase 2 en fase 3 substraat. Elk afzonderlijk leverbaar.

  • FASE 1
  • FASE 2
  • FASE 3
  • Optimale geurbestrijding
  • Biologisch substraat
FASE 1

De grondstoffen worden allereerst bij inname beoordeeld door onze medewerkers. Vervolgens wordt dit ook getoetst in het laboratorium. Op basis van de uitkomsten worden de juiste mengverhoudingen bepaald. Tijdens het mengen van de grondstoffen breken micro-organismen de grondstoffen af. Goede beluchting is tijdens dit proces essentieel. De omstandigheden worden gecontroleerd en geoptimaliseerd in afgesloten bunkers. De fase 1 compost is gereed zodra het mengsel een temperatuur bereikt van 80 graden C.

FASE 2

Vanuit fase 1 wordt het substraat gepasteuriseerd en geconditioneerd in afgesloten tunnels. Hier wordt de temperatuur gecontroleerd omhoog gebracht, zodat ongewenste organismen worden geëlimineerd. Vervolgens wordt de ideale temperatuur ingesteld om de actieve organismen om te zetten naar voedzame stoffen, het conditioneren. Aan het einde van dit proces is het substraat klaar om doorgroeid te worden met mycelium.

FASE 3

Het substraat uit fase 2 is selectief gemaakt voor het mycelium van de gewenste champignon en kan hiermee geënt worden. Dit gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden waarbij hygiëne een belangrijke rol speelt. Gedurende een periode van 17 tot 18 dagen wordt de groei van het mycelium gestimuleerd door middel van temperatuur en lucht. Het doorgroeide product wordt fase 3 substraat genoemd, en is gereed voor transport naar de klant en gebruik van de teelt.

Optimale geurbestrijding

Tijdens het productieproces komen, zoals bij elk natuurlijk proces, geuren vrij. Leefbaarheid en milieuverantwoord handelen neemt binnen Hooymans Substrates een essentiële rol in. Jarenlang is er gezocht naar een effectieve en natuurlijke oplossing dat heeft geresulteerd in geavanceerd zuiveringsproces in de vorm van een biobed. Het biobed bestaat uit een pakket boomschors waaronder de lucht wordt geperst. Op een natuurlijke manier worden geurcomponenten omgezet in miljarden bacteriën, die op hun beurt in staat zijn om 250.000 kubieke meter lucht per uur te zuiveren.

Biologisch substraat

Om de balans in de natuur nog beter te waarborgen kiest een groeiend aantal consumenten voor biologische producten. Hooymans Substrates levert daarom ook een biologisch substraat. De grondstoffen die gebruikt worden zijn afkomstig van organische reststromen uitsluitend uit de biologische teelt. Dit productieproces verloopt geheel separaat om zo een biologisch eindproduct te kunnen garanderen!

  • Meer weten over Hooymans Substrates?

    Vul hieronder het contactformulier in en we informeren u zo spoedig mogelijk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte!

Abonneer op de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.